Başkan Yardımcısı Yılmaz: OVP’nin tek hedefi enflasyonu tek haneye indirmek
Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında İstanbul Finans Merkezi’nde (IFC) finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, OVP hazırlıkları kapsamında iş dünyası temsilcileri, emekçiler, patronlar ve memurlarla toplantılar yaptıklarını hatırlatarak, tarım şube ve temsilcilerini dinleyeceklerini ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin talimatıyla önümüzdeki günlerde tüm illerden iş dünyası temsilcilerini ağırlayacak.
Tasarrufçularla kaynakları kullanmak isteyen kesimlerin ortasında aracılık yapan finans departmanının ne kadar iyi ve güçlü olursa olsun ekonomik faaliyet açısından bir kâr olduğuna işaret eden Yılmaz, bunun son derece kritik olduğunu söyledi. tasarrufları artırın ve gerçek alanlara yönlendirin.
Türkiye’de finans sektörünün son 20 yılda büyük mesafe kat ettiğini kaydeden Yılmaz, bu fasla ilişkin düzenlemelerin gelişmiş ülkelerle paralellik gösterdiğini kaydetti.
“En önemli beklentilerimizden biri tasarruf oranlarımızı artırmak”
Finans branşının birçok alanda önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“OVP çerçevesinde en değerli beklentilerimizden biri tasarruf oranlarımızın artması ve cari açık dediğimiz sorun büyük ölçüde bununla ilgili. Bir ülkedeki toplam yatırımları toplam birikimlerinizle finanse edemiyorsanız, dış finansmana ihtiyacınız var.dış finansman dediğimizde cari açığa da tekabül ediyor.ülke olarak yatırımları azaltmayı değil,tasarrufları artırmayı hedeflemeliyiz.dengeyi korurken yapmamız gereken eksiltmemek kalkınmak ve toplumsal refahı artırmak zorunda olan bir ülke olarak yatırımları, ancak tasarrufları artırmak ve yatırımları sağlıklı tasarruf ve kaynaklarla desteklemek durumundadır.Bu nedenle OVP çerçevesinde cari açığı düşürerek sürdürülebilir sonuçlara ulaşabiliriz. Finansta tasarruf oranlarının artması büyüme perspektifini güçlendirmesi açısından bizim için çok değerli.”
“Yapısal reformlar da çok değerli”
Asıl meselenin finansal çeşitliliği sağlamak ve finansal piyasaları geliştirmek olduğunu belirten Yılmaz, IFC’yi dünyadan daha fazla sermaye çeken bölgesel ve küresel bir finans cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
OVP’yi üç ayak üzerine kurduklarına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
“Birincisi mali disiplin. Son dönemde yaşadığımız büyük bir felaket oldu, sarsıntı sorunu var. Bir kerelik sarsıntının etkileri dışında bütçe açığının milli gelire oranını koruyacak bir bakış açımız var. AB standartlarında gelir Öte yandan, nakit politikaları ve para politikamızın parasal çerçevesi yeniden OVP’ye dahil edilecektir.2026 perspektifinde hazırlayacağımız OVP’nin amacı tek haneli rakamlara ulaşmaktır. Ülkemizde enflasyon.Hükümetimiz Merkez Bankası ile birlikte hedef birliği içinde bu çerçeveyi belirleyecektir.Bu hedefe hep birlikte, doğru politikalar izleyerek, adım adım, sabırla ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Yapısal reformlar da çok değerlidir.Yapısal reformlarda iki etki vardır.Biri orta vadeli somut etkiler.İkincisi beklenti yoluyla kısa vadeli etkiler, ikisini de önemsiyoruz. Orta vadede somut değişimler, kısa vadeli etkiler de beklentileri güçlendiren ülkeler.”
Finans departmanının her üç konuda da değerli öneri ve tavsiyeleri olacağına inandığını belirten Yılmaz, geçiş sürecinde olduklarını, bariz politikalarda güncellemeler yaptıklarını ve sistemin iyi işlemesinin ön planda olması gerektiğini düşündüklerini ifade etti. bireysel aktörlerin bu geçiş dönemindeki konumları.
Bankacılık-finans bölümünün değerli bir altyapıya sahip olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ülke ve bölümün sorunsuz ve ortak çıkarlarını gözden kaçırmadan bir süreci yönetmenin son derece değerli olduğunu, bankacılık-finans bölümünün başarılı olacağına inandığını söyledi. bu geçiş sürecindeki rolünü etkin bir şekilde yerine getirmektedir. katma.
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Vakıflar Bankası, Türkiye İş Bankası, Halk Bankası, Türkiye Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Eximbank, Türk İktisat Bankası ve Sınai Kalkınma Bankası Türkiye Temsilcileri katıldı.